Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.06.2011 14:15 - АЛТЕРНАТИВАТА НА ТОКСИЧНИТЕ ХИМИКАЛИ
Автор: lubopitnoo Категория: Технологии   
Прочетен: 2166 Коментари: 1 Гласове:
2

Последна промяна: 29.06.2011 14:22


АЛТЕРНАТИВАТА НА ТОКСИЧНИТЕ ХИМИКАЛИ

Живота пише най-добрите истории

 През далечната 1986 година ми попадна една книжка, която промени живота ми.

Това е книгата на Рейчъл Карсън ”Смълчана пролет”. В годината на издаването на тази малка книжка 1962 г. авторката и спечели световна известност. Тя беше една  от  първите “вестители” на катастрофалните екологични последици от неконтролирания ”технически прогрес”. Шокът, който преживяха читателите, извади на бял свят дълбокия екологичен конфликт на съвременната цивилизация. Един от основните аспекти на книгата е разкриването на ужасяващата картина на химичното третиране в селското стопанство - хилядите тонове отрови, които човек целенасочено изсипва върху природната среда, заблудата че химическите средства ще унищожат напълно вредните насекоми и плевели без да се причини вреда на човека и другите полезни микро и макро организми. Въздействието на тази книга имаше широк резонанс в световната общественост и постави началото на ограничаването на пестицидите и химикалите прилагани в земеделието. Ударът върху интересите на химическите концерни доведе и до преждевременна смърт на Рейчъл Карсън, станала ”при неизяснени обстоятелства”. Тревожните въпроси на Рейчъл Карсън не са отшумели и днес, когато положението е по-тревожно от всякога. Дали наистина разумът може да разреши екологичните проблеми на съвременността? Защото, екологията не са само красивите думи  казани на конферентните маси и отразени в докладите. Екологията е философия, начин на мислене, действие, процес в който на хората е отредена тежката роля да бъдат осъзнати градители или разрушители на собствената си съдба.

Действително от времето на Рейчъл Карсън са изминали повече от 45 години, но човешкото съзнание сякаш все още не схваща, че се движи към пропастта на своята гибел. И ако човешката цивилизация е достигнала върха си, не е зле да надникне от другата му страна. За съжаление тази гледка не е обнадеждаваща.

Думите, с които завършва книгата “Смълчана пролет” са безпощадна присъда на човешката арогантност към природата и ако те не ни дават надежда за бърза промяна, то поне ни сочат посоката в която да се движим:

 “…Ние хвърляме химичните отрови - оръжие грубо като сопата на пещерния човек - срещу самата тъкан на живота, тъкан от една страна, крехка и деликатна от друга, тъй чудно издръжлива, гъвкава, жилава и способна по най-неочаквани начини да отвърне на удара с удар. Именно тази невероятна жизнеспособност не виждат хората, които прилагат химичната борба, защото те нямат възвишен светоглед, не усещат смирение и възхищение пред огромните сили, с които се опитват да се борят.

“Покоряването на природата” е арогантна фраза, плод на неандерталската епоха на биологията и философия, когато се приемаше, че природата съществува за удобство на човека. Понятията и практиката на химичната борба датира в по-голямата си част от каменния век на науката. За нас нещастието се крие в това, че една толкова първобитна наука се е въоръжила с най-съвременните и страшни оръжия, и че насочвайки ги срещу насекомите, тя едновременно ги насочва срещу самата Земя.

Рейчъл Карсън “Смълчана пролет”

 Най-голямото доказателство за правотата на тези думи са последните природни катаклизми и климатичните промени. Не искам да вярвам, че природата си отмащава за всички издевателства над нея, но май наистина е така. Когато прочетох за пръв път тези редове не можах да осмисля дълбоката философия на тези думи. Трябваше ми време и много задълбочени познания, за да разбера истинският им смисъл.  Защо казах в началото, че тази книга промени живота ми? Защото започнах да мисля как може да бъдат заменени токсичните  химически вещества с компоненти от природата. Още през 1990г. създадох първата си фирма за търговия с биоензимни препарати. Но дори и в най-смелите си мечти не съм предполагал, че след двадесет години работа ще продавам препарати за селското стопанство, които са алтернатива на токсичните химически продукти.

Днес, когато фирмата ми Еко Макс Био има изключителни търговски права, да продава на територията на  Република  България продуктите БиоАктив-Германия, мога да кажа с чиста съвест:

 ДА,  АЛТЕРНАТИВА НА ТОКСИЧНИТЕ ХИМИКАЛИ ИМА И ТОВА Е:

БиоАктив”

 В моята почти тридесет годишна практика не съм срещал подобни продукти, създадени с прослувутия германски перфекционизъм, които изумяват със своята натурална структура и същевременно съчетават последните научни достижения в тази област. Гениалността на формулировките е в тяхната простота и натурален произход. Продуктите на БиоАктив са икономически изгодни за сметка на високата активност на препаратите при ниски дози на влагане: малко количество препарат - голям добив и добър икономически ефект.

 Причините:

Причините за уврежданията при растения и култури често се откриват трудно и са свързани със скъпи изследвания.

БиоАктив лекува, оздравява и стимулира почвата и растенията, независимо дали се касае за смущения в растежа, недостиг на хранителни вещества, неблагоприятни климатични явления или увреждания на корените или листата. БиоАктив има екологично решение за всички проблеми.

Как действа БиоАктив за растения?

 Създават се благоприятни условия за развитие на микробните съобщества, осигурява се достатъчно кислород /аериране на почвата/ и броят на полезните почвени бактерии нараства: аspergillus oryzae, azotobacter, trichodermin и други. Те живеят в симбиоза с корена на растението и в следствие на своята биологична активност го подхранват с биогенни елементи, задържат влагата в почвата и го предпазват от вредното въздействие на патогенните микроорганизми.  На базата на дейността на аеробните бактерии, почвата става значително по-топла, рохкава и може да поема и задържа повече вода. Значително нараства концентрацията на биогенни елементи и се ускорява образуването на хумус. При растенията и културите това осигурява по-силен растеж на корените, по-бързо узряване на плодовете и увеличаване на добива до 20%. (Например при картофи, отглеждани с БиоАктив са получени до 220 кг. повече на декар.)
Неприбраните остатъци след реколтата се разграждат по-бързо и пораженията от гъбичките
(фузарий) се редуцират значително.

 Жизненост и енергия:


Когато растението има проблеми се редуцира растежа, като мярка за оцеляване. Асимилацията и образуването на енергия намаляват.

БиоАктив  подпомага за усвояване на биогенни елементи от растенията, подобрява  асимилацията най-вече на азот и магнезий и те  станат силни и жизнени.

 Баланс/Равновесие на хранителните вещества:

Проблемите на подхранването на растенията се дължат често на нарушеното равновесие на хранителните вещества. Чрез БиоАктив се получава изравняване между излишък и недостиг на хранителни вещества.

Поемане на хранителни Вещества:

Хранителните вещества могат да действат само, ако се поемат и не увреждат листата и корените. Концепцията на БиоАктив е ясна и ефикасна. БиоАктив поставя нови стандарти по отношение на полза и безвредност на растенията.

Приложение:

БиоАктив за растения се прилага след поникването на първите 3-4 листа при отделните култури, като се разтваря във вода. Възможно е и комбинация с биологични заместители на хербициди, фунгициди и инсектициди, които обаче се прибавят след това.
За един декар са нужни 100 грама БиоАктив за растения, разтворени в 20-40 литра вода.

/Ефективен за сметка на ниската концентрация на работните разтвори./

 Екология:

   Екологичната катастрофа в екосистемите е предизвикана от липса на биоредуценти, защото липсват условия за нормално функциониране на микробните съобщестава. Концепцията за биоценозите (съобществата) се отнася към най-важните открития
в екологичната теория и практика. Нейната същност се състои в това, че организмите от различните видове най-често формират организирани системи, а не са разпръснати безразборно върху земята.

Шелфорд определя съобществата, като “някаква съвкупност относително еднородна по таксономичен състав и външен облик”. Според Одум, освен това, биоценозата “е с определена структура на хранителните връзки и на метаболизма”. Той нарича биотичното съобщество съвкупност от популации, които обитават определена територия или биотоп. Това е организационна единица (система) в смисъл, че има някои особени свойства, неприсъщи на изграждащите я компоненти (това са индивиди и популации). Биотичното съобщество е живата част от екосистемата.
Големите съобщества (major communities) са със завършена организация, която им осигурява относителна независимост. Те се нуждаят само от външен източник на енергия – от слънцето и практически не зависят от други, съседни съобщества.

 Концепцията за съобществата има практическо значение, доколкото съществуването на даден организъм зависи от неговото съобщество. Ето защо, ако искаме да контролираме даден вид (да го стимулираме или потиснем) е по-добре това да го направим чрез модифициране на съобществото му, а не чрез пряка атака, например чрез пестициди.

 Продуктите на “БиоАктив” са   създадени с грижа за човека и природата. Приложени  в земеделието осигоряват нормална среда за развитие на микробните съобщества и по този начин възвръщат равновесието в екосистемите. 

При използването на продуктите БиоАктив вероятно ще възникнат много въпроси. Всички въпроси относно ползването на продуктите и това как може да замените токсичните химикали с компоненти от природата, независимо от това дали става въпрос за конвенционално или биологично земеделие, може да задавате на ekomakc@abv.bg или тел. 0878621509.

Аз съм на ваше разположение.

  Главен технолог: Стефан Ангелов

Повече информация за продуктите на БиоАктив на:

www.bioaktiv-bg.com ; www.ekomakc.com;
www.ekomakcapi.com
;
www.preparati.bg




Гласувай:
2



Следващ постинг

1. анонимен - Рiч Харвест - Продаж пестицидів і агрохімії в Україні
05.03.2012 11:18
<img>http://i077.radikal.ru/1203/50/5eb5ee1ee30d.jpg</img>

«Річ Харвест» в перекладі означає «щедрий урожай». Так ми вирішили назвати нашу компанію, бо саме щедрий урожай є запорукою благополуччя як сільськогосподарських підприємств і фермерів, так і держави.

Продаж пестицидів в Україні: «Річ Харвест» є партнером, а також ексклюзивним представником ТОВ «Франдеса» - виробника засобів захисту рослин в Республіці Білорусія. Завод «Франдеса» побудовано з дотриманням усіх необхідних сучасних вимог по забезпеченню високої ефективності препаратів і екологічної безпеки. Сучасне обладнання дозволяє виробляти різні препаративні форми пестицидів: концентрати емульсій, концентрати суспензій, водні розчини і водорозчинні концентрати.

<a href=http://richharvest.com.ua/pesticides/insecticides/>інсектициди склад</a>

<a href=http://richharvest.com.ua/ru/pesticides/>средства защиты растений</a>

<a href=http://richharvest.com.ua/ru/news/osennee-primenenie-glifosata/>гліфосат в саду</a>

<a href=http://richharvest.com.ua/news/osennee-primenenie-glifosata/>осінні буряни</a>
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: lubopitnoo
Категория: Технологии
Прочетен: 29287
Постинги: 6
Коментари: 2
Гласове: 6
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930